Huhtikuun hyvä terveys

Talvi on jo muutamasta räntäsateesta ja yöpakkasista huolimatta takana. Säät vaihtelevat kovasti ja asettavat terveyshaasteita, kun tekisi jo mieli pukeutua kuten kesällä tai ainakin kuin olisi jo selvästi lämmin kevät.

Vanha kansa muistutti lapsuudessani, että niin kauan kuin järvet ovat jäässä, on oltava varovainen. Muistan, että polvisukat sai tyttö laittaa jalkaansa, vaikka aamulla olisi vielä ollut hiukan riitettä lätäköissä maantiellä….Kunhan vain jäät olivat lähteneet. Toukokuu ja Vappu sinänsä kyllä aika pian oikeuttivat myös tähän kevennykseen. No, olkaamme siis maltillisia vaatteiden vähentämisen suhteen, niin saamme nauttia terveenä tulevan toukokuun illoista ja aamuista.

Flunssakausi ja myös ikävä norovirus ovat vaanineet meitä pitkin kevättä. Miten ihmeessä niiltä voisi välttyä, kun taidamme kaikki saada tartunnan, ellemme ole koko aikaa kotona neljän seinän sisällä. Emmekä me halua olla. Niin keväisin kuin syksyisinkin joitakin vanhoja ja koettuja juttuja kannattaa kuitenkin muistaa ja pitää niitä mielessään nykyisessä kaiken  vitamiinin ja käsidesin maailmassa. Miten syöt, miten nukut, miten hoidat kuntoasi, mitä kivaa teet päivittäin ja millainen on stressitasosi? Toivon, etteivät nämä kysymykset nosta stressitasoasi, vaan että tutkisit niitä kaikessa rauhassa sen enempää arvottamatta. Uskon, että meillä kaikilla on jotakin, mitä voimme stressittä  tehdä hyvinvointimme parantamiseksi. Tällä kertaa kirjoitan muutamia näkökohtia ravitsemuksesta ja palaan muihin aiheisiin myöhemmin.

Ravinnon suhteen valitse mahdollisimman tuoretta ja käsittelemätöntä ruokaa. Kun pitäydyt yksinkertaisuudessa, etkä panosta liikaa eksotiikkaan ja erikoisuuksiin, saat varmasti täysipainoista ravintoa. Ruokalajeja pitäisi myös vaihdella – esimerkiksi jos syöt paljon kalaa, niin vaihda kalalajia. Raakaravintoa ei kaikkien vatsat kestä, joten kevyt kypsennys auttaa tässä ja myös määrällisessä kohtuudessa pysyminen. Kuidut liikaa saatuna turvottavat ja voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Sanonta viittä väriä päivässä ja n. 500g on aika hyvä ohje. Moni ajattelee, ettei millään onnistu sellainen määrä ja ottaa mieluummin purkista vitamiineja, mutta sanoisin, ettei se ole vaikeata. Jos ajattelee viittä kertaa (jää)kaapilla käyntiä vaikka 3-4 tunnin välein, ja joka kerran ottaa jotakin vihreää, punaista tai keltaista, niin määrä tulee huomaamatta täyteen. Ja kun siihen tottuu, ei kohta osaakaan olla ilman.

Jotta saat vihanneksista, juureksista ja hedelmistä sekä marjoista kaiken niiden tarjoaman energian käyttöösi, on hyvä nauttia varsinkin vihannesten ja kasvisten kanssa vähän hyvänlaatuista kylmäpuristettua öljyä –   ja jos vielä mahdollista niin luomuna.

Perehdy öljyjen ravintoarvoihin. Oliiviöljy, rypsiöljy, avokadoöljy mm. ovat hyviä öljyjä, joskin niiden 3-6-9 omegahapot vaihtelevat ja paremmuudestakin väitellään. Kylmäpuristettujen, käsittelemättömien öljyjen kuumennuskestävyys ei myöskään ole kovin hyvä. Kovia eläinrasvoja (voi) ei vieläkään suositella kuin max 10% käyttämästäsi rasvojen määrästä ja tästäkin kiistellään. Tarvitsemme kuitenkin välttämättömiä rasvahappoja ruokavalioomme päivittäin.

Kaikki ruoka tulisi pureskella hyvin! Ruuansulatus alkaa jo ruuan lautaselle asettelusta ja tuoksusta, ja jatkuu suutuntumalla. Kiireessä syöty ruoka ei palvele kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Pähkinät, mantelit ym. ovat tervetullut lisä ruokapöytäämme. Proteiinin ja rasvojen laatu on erinomainen jo pienessäkin määrässä näitä herkkuja – sellaiselle, joka ei ole allerginen. Pähkinäperheen suhteen on myös huomioitava tuoreus ja vaarana olevat homeet.  Homeita tutkitaan pistokokein säännöllisesti tullilaboratorion toimesta, mutta joskus huonolaatuinen tuote saattaa päästä kotiin asti. Kun on tarkkana, maun maistaa. Muutoinkin esim. hasselpähkinän rasvat härskiintyvät helposti, joten huomioi säilytys hyvin suljettuna.

Proteiinin saantia on viime vuosina korostettu, mutta sitä tulisi enemmänkin vähentää kuin lisätä, sillä  pelkästään proteiinipainotteinen ruokavalio lisää elimistön kuormitusta.

Vitamiineista en tähän sen enempää kirjoita – ainakaan tällä erää. Mutta toivon, että olet varovainen liikasaannin suhteen. Terveystarkastuksissa olen havahtunut moniin liikasaannin haittoihin. Ei ainakaan samaa ainetta monesta purkista yhtä aikaa.

Virvoitusjuomat ovat juhlajuomia, ei jokapäiväisiä, ei edes light-merkkiset. Makeutusaineita välttäisin – ehkä ksylitolia ja steviaa lukuun ottamatta, ja steviankin suhteen välttäisin jokapäiväistä käyttöä.

Ravitsemuksesta ei yhteen kirjoitukseen saa kuin murto-osan. Yleisesti voisi kuitenkin vielä sanoa, että ravinnon tulisi olla monipuolista ja jollakin tavalla maan ja veden antimista tulisi olla päivittäin kiitollinen. Ruokaakin voi kunnioittaa ja siitä voi ajatuksella kiittää.  Leivinuunista lämpimäisiä odottaessani Alina mummo iskosti mieleeni, että leipää ei koskaan saa laittaa väärin päin.

Tapaan sanoa, ettei meitä ole kloonattu (ainakaan vielä), joten mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle. Joskus on hankalaa löytää itselleen hyvät ravinnon lähteet, kun mikään ei oikein sovi tai on melkein kaikelle allerginen. Ravitsemusterapeutit tekevät tärkeää työtä näillä löytöretkillä, silloin kun lähtökohdat ovat haastavia.

Perusterveen ihmisen henkilökohtaisen ravitsemuksen laadun tarkempi arviointi vaatii aina ruokapäiväkirjaa noin parin viikon ajalta (normi arkipäiviä, ei loma-aikoja). Suuntaa-antavaa arviointia varten ei ruoka-aineiden määrää tarvitse punnita – noin -arvio grammamääristä riittää, tai vaihtoehtoisesti jokin sanallinen maininta nautitun ruuan määrästä. Kellonajat ovat kuitenkin tärkeitä lisätietoja. Arvioinnin saa kirjallisena ja siinä on suositus siitä, mikä on jo hyvin, mitä pitäisi lisätä, mitä pitäisi vähentää, ja ehdotus miten mahdolliset muutokset voisi tehdä.