Uudenkuun symboliikkaa ja ajatuksia

UusiKuu on symboli monella tavalla. Se merkitsee uutta jaksoa ja käännekohtaa. UusiKuu on myös symboli alitajunnalle, tunteille ja vähän ihmeellekin. Kuunkierto antaa mahdollisuuden muodonmuutokseen ja uusiutumiseen. Myös runonlaulajat ovat kautta aikojen ulvoneet kuuta.

Kaikki elämässämme muuttuu koko ajan. Seuraava hetki ei ole samanlainen kuin edellinen, vaikka muutos voi olla silmin näkymätöntä. Ihmisen elämässä tapahtuu harvoin mitään sellaista, mihin ei liittyisi ainakin sisäistä muutosta. Onnettomuudet ja katastrofit saattavat tapahtua yhtäkkiä. Aika usein niidenkin merkit ovat olleet näkyvissä, varsinkin, kun tarkastellaan tapahtumia nykyhetkestä taakse päin.

Muutosta ja sen jatkuvuutta on helpompi ymmärtää, kun käännämme asian toisin. Mitä, jos muutosta ei olisi? Ei mitään haasteitakaan silloin olisi. Kehittymistä ei tapahtuisi. Päivät olisivat aamusta aamuun toistensa kaltaisia.

On kuitenkin muutosta ja muutosta. On tärkeää erottaa taustalla oleva motiivi. Ollako vai eikö olla? Siinä vanha kysymys ja aina uusi. Sitoutua vai ei? Muutos asettaa meidät valintatilanteeseen ja koemme helposti turvallisuutemme uhatuksi. Muutos on usein luonnonmukaista luopumista jostakin tutusta ja turvallisesta. Sellaisesta, mikä saa meidät pysähtymään ja ymmärtämään jotakin omasta elämästämme ja sen suunnasta… Muutos mahdollistaa oivalluksen siitä, onko aika juuri nyt ryhtyä toimenpiteisiin vai riittääkö kun löydämme oikean asenteen. Joskus vaan ajaudumme tai meille tapahtuva kriisi toimii pakottavana katalysaattorina muutokseen. Työpaikka menee, kumppani jättää tai läheinen tai itse sairastuu vakavasti, jokin pitkään hellitty toive osoittautuu mahdottomaksi toteuttaa jne… Ja sittenkin, kun alkushokista on selvinnyt, vain asian käsittely ja tapahtuneen hyväksyminen on se, mikä auttaa eteenpäin.

Voimme myös itse valita muutoksen. Saatamme aprikoida, mikä on viisasta ja mikä ei. Viisas valinta on se, minkä selkeästi tunnet oikeaksi. Sen aihepiiri ei jätä rauhaan ennen kuin teet asialle jotakin. Viisaat päätökset edellyttävät itsetuntemusta, jota kaikki elämänmuutokset tuovat koko ajan lisää ja jota voit myös tietoisesti kehittää. Kehitysmatka on taatusti mielenkiintoinen. Viisas sanonta kuuluu: “Kun suljet takanasi jonkin oven niin jossakin aukeaa uusi ovi.” Mahdollisuus tulisi siis myös nähdä ja koputella niitä avautuvia ovia.

Tutki muutostilannettasi. Tee ensiavuksi henkilökohtainen hoitosuunnitelma: Koe tunteesi, älä tukahduta niitä vaan pura ne turvallisesti, loukkaamatta ja syyttämättä kanssaihmisiäsi (kirjoita, itke, huuda, lepää, hommaa nyrkkeilysäkki, hae apua, jos tunnetila ei laukea). Kysy ja vastaa: mikä on juuri nyt rakastavinta, mitä voin tehdä itseäni kohtaan? Toteuta myönteinen vastauksesi. Kiinnittymällä uhrimielialaan siirrät vastuun elämästäsi muille. Ja myös vallan vaikuttaa! Tee henkilökohtainen opintosuunnitelma: Kysy ja vastaa: mitä voin tästä muutoksesta/tapahtumasta/asiasta oppia? Ympäröi itsesi myönteisesti ajattelevilla ihmisillä.

Terveisin Marja