Voimapaikka, voimamaisema, voimatila

Jokaisella ihmisellä olisi hyvä olla voimaantumisen paikka, maisema tai tila. Näin useimmiten onkin, mutta emme aina tiedosta sitä. Mikä sitten on voimapaikka? Se on paikka, jossa Sinun on hyvä olla myös ihan yksin. Se voi olla esimerkiksi lapsuuden maisema tai unelmien luomus, teksti, musiikki, maalaus tai muu vastaava. Voimatila voi olla jonkun asian keskittynyt tekeminen, mikä ylittää rutiininomaisuuden. Ihminen on tällöin kokonaisuuden osa ja nauttii työstään olipa se sitten käsityötä, halonhakkuuta tai ruuanlaittoa. Usein voimapaikkoihin liittyy jokin merkittävä kokemus tai toistuvuus, joka ankkuroi paikan myös mielen maisemaksi.Voimapaikkaan ei liity mitään negatiivista. Se voi kuitenkin toimia myös kokemasi surun peilinä. Surun peilinä toimiessaan voimapaikka vastaanottaa tyynesti raskaat kokemukset ja sulattaa ne yhteistyössä kanssasi kestettävään muotoon. Voimapaikassa kohtaat vaikeat ajat ja asiat ja hiljentyessäsi voit löytää viisautta tehdä hyviä valintoja elämäsi suhteen. Voimapaikassa voi myös yhtä hyvin levätä ja tuntea iloa. Mielenmaisema kehittyy lapsuudesta lähtien. Kudomme paikkoja, asioita ja unelmia mieleemme. Merkitykset voivat syntyä nopeasti tai vähitellen. Mielenmaiseman avulla voimme tunnistaa elämässä toistuvat teemat, luopua turhista ja löytää aidot.

Hiljenny, kysy ja kuuntele: Voimapaikassa kysytään isoja kysymyksiä ja yksi kerrallaan. Kuka olen? Millainen olen? Miten olen suhteessa itseeni ja suhteessa muihin? Onko minulla unelmia? Ihanteita? Kuka rakastaa minua sellaisena kuin olen? Ketä minä rakastan? Ketä minä tuen ja kannustan? Miten se näkyy toiminnassani? Onko jokin tärkeä asia hoitamatta, teko tekemättä tai sanat sanomatta? Mitä minä haluan ja mitä se kertoo minusta? Kunnioitanko itseäni ja jos en, niin miten voin parantaa tilanteen? Esimerkiksi näitä ja monia muita kysymyksiä voi kysyä voimapaikassaan. Kysymykset on myös hyvä toistaa vähintään kerran vuodessa ja isojen ratkaisujen kohdalla.

Kysymykset voivat vaatia paljon aikaa ja useita pysähtymisiä. Jotta et ajan puutteesta lannistuisi, niin pysähtymisen lupaus on, että löydät kyllä oikean suunnan hyvin pian. Pyri vähentämään arvostelua ja lisäämään rakentavaa toimintaa. Päästäksesi eteenpäin, on erittäin tärkeää huomata ja muistaa, että voimapaikassa ei jaeta tuomioita itselle eikä muille. Palkaksesi saat mielenrauhaa.

Terveisin Marja